פריט ידע המרחב הקיברנטי - קהילות חברתיות/ קהילות ידע רשתיות

פריט ידע המרחב הקיברנטי - קהילות חברתיות/ קהילות ידע רשתיות

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מבוא

“Cyberspace. A consensual hallucination experienced daily by billions of legitimate operators, in every nation, by children being taught mathematical concepts… A graphic representation of data abstracted from the banks of every computer in the human system. Unthinkable complexity. Lines of light ranged in the nonspace of the mind, clusters and constellations of data. Like city lights, receding.

(William Gibson, “Neuromancer” 84').


שלהי המאה הקודמת בישרו את תחילתה של תופעה תרבותית-טכנולוגית חדשה - "המרחב הקיברנטי". במהירות חסרת תקדים הפך המרחב הקיברנטי, יציר האדם, לגורם דומיננטי בעיצוב התרבות האנושית (על כל רבדיה) ויש אף המתארים אותו במונחים של מהפכה (דוגמת המהפכה התעשייתית). להלן מספר התרחשויות תרבותיות בולטות במסגרת התופעה הקיברנטית: היווצרותה של "תרבות-רשת" אנטי-ממסדית המקדשת את חופש הפרט ומתקיימת באינטרנט (סייבר-פאנק, אנרכיסטים ברשת), התפתחות "קהילות וירטואליות" שאינן מגדירות עצמן על בסיס מדינתי או טריטוריאלי , הופעתם של השוק המקוון והמסחר האלקטרוני (e-bay), מעבר מ"פרדיגמה של סוד" (קוד סגור) ל"פרדיגמה של שיתוף" (קוד פתוח), ולידתה של "כלכלת המידע" (Microsoft). השפעותיה של תופעה זו ניכרות בכל תחומי חיינו.

מקורות הגיון, טכסטים מכוננים ודמויות מפתח

  • Information Rules:
    • אתר (וספר) של Carl Shapiro ו-Hal R. Varian עוסק במה שהם מכנים "Network Economy". זהו אחד הטקסטים היסודיים העוסקים בכלכלת מוצרי אינפורמציה בכלל ובקשר בין כלכלה וה-Internet בפרט.

המרחב הקיברנטי - מימדים חברתיים

המרחב הקיברנטי - מימדים תרבותיים