פריט ידע מאמרים

פריט ידע מאמרים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מודיעין

הפרד שדן במודיעין הינו הפרק השישי: המודיעין הצבאי במלחמה, עמודים 255-264

ראש המוסד לשעבר פורש את תפיסתו לגבי שאלות יסוד מולן מתמודדות כיום סוכנויות המודיעין במסגרת המערכה נגד הטרור.

בדומה למלחמת יום כיפור, גם במלחמת לבנון השנייה היה קצין מודיעין שהתריע על המלחמה המתרגשת ובאה. הפעם היה זה ראש אמ"ן, שתיאר בדייקנות את תרחיש פרוץ המלחמה "תוך מספר חודשים". אך הרמטכ"ל והדרג המדיני נהגו בשאננות.

ריבוי הכשלים שנחשפו במהלך מלחמת לבנון השנייה ובעקבותיה, מעלה קווי דמיון בלתי מחמיאים לשורת המחדלים שהיו נחלתנו במלחמת יום הכיפורים, לפני 33 שנים. אך כל השוואה, בפרט ברמת המודיעין, יש בה כדי לחטוא לאמת ההיסטורית.

הערכה מודיעינית היא תולדה של תהליך מורכב, בו מעורבים אלפי אנשי מקצוע ברמות שונות ואשר נשזרות בו תפיסות עולם, השקפות פוליטיות וגם לא מעט אגו אישי. מבט על התגבשותן של הערכות מודיעיניות.

מהו הפער בין הנדרש למצוי ברמת המודיעין הטקטי, כפי שזו באה לביטוי בלחימתם של כוחות היבשה? מהן חולשות המודיעין כפי שנתגלו בגזרה הצפונית? ואיזה הסבר אפשרי יש לחולשות אלה? יועז הנדל על פערים שהתגלו במלחמת לבנון האחרונה.

בארה"ב נמשך העיסוק האובססיבי ב"מודיעין המבושל" שקדם למלחמה בעיראק. להתכתשות סביב המתח שבין המודיעין למקבלי ההחלטות השלכות לגבי האפשרות שוושינגטון החלה בהכנת השטח למהלך צבאי נגד איראן

קהילת המודיעין האמריקאי חשפה לאחרונה את הגרסה החשאית שלה לוויקיפדיה, האינטליפדיה. האינטליפדיה (שמשתמשת בתוכנת ה-Wiki, אותה תוכנה המשמשת את הוויקיפדיה המקורית ואת אתר במד"ה שלנו) נוצרה על מנת לחלוק מידע על כמה מהנושאים הקשים ביותר איתם מתמודד המודיעין האמריקאי, ולהביא טכנולוגיה חדישה לתוך כוח העבודה הצבאי.

  • The Wiki and the Blog

בהמשך למאמר הנ"ל שווה לעיין במאמר זה. מאמר יפה, זוכה פרסים, שנכתב על ידי איש CIA בנושא שבנדון, ובמצגת המלווה אותו.

בתשובה לקריאתו של ח"כ שטייניץ כי גופי המודיעין יחדלו מהערכות על סבירות אפשרית למלחמה, מציג אל"מ בוכניק, בכיר לשעבר במודיעין, מעט מהדילמות המקצועיות של אנשי המודיעין ויחסיהם עם מקבלי ההחלטות.

האסטרטגיה משמשת כמצפן העסקי של החברה, המודיעין התחרותי הנו הבסיס עליו נשענת האסטרטגיה.

בשיחה עם "אומדיה" מזהיר ח"כ שטייניץ מפני הנטיה האוטומטית כמעט של גופי המודיעין בישראל לקבוע מדי שנה כי הסבירות למלחמה בקרוב נמוכה. לדעתו, מדובר בתופעה בלתי מקצועית עם השלכות מסוכנות על מידת היערכות הצבא למלחמה עתידית.

תאור כללי על המודיעין מוויקיפדיה.

פיתוח ארגוני

האדם בבסיסו הוא יצור מתחשב; מתחשב בזולת, בסביבה, בגשמי וברוחני. אך האדם של המאה ה-21 הפך לאינדיבידואליסט, מטריאליסט ואגואיסט; מה הפלא שאינו מסופק?

מטרת הארכיטקטורה הארגונית היא להבין את צרכיו העסקיים של הארגון ולמצוא להם מענה מיטבי באמצעות מערכות מידע רלוונטיות ומותאמות.


מערכות מורכבות

הווייתו של האדם דורשת מהמאמן לבחון, להבין ולשקף את המורכבויות בחייו. חיבור בין האימון לתורת המורכבות יכול לבסס אותו כמקצוע מולטי-דיסציפלינרי, המתייחס לכל אדם בכלים המתאימים לו.

מאז המפץ הגדול, היקום מתפתח לצורות מורכבות יותר ויותר. זהו מסע של ניסיונות ממושכים אשר מטרתו חיפוש אחר עליונות תפקודית והכלת צורות קודמות של ארגון בדרכים חדשניות ויצירתיות. חלק מהניסיונות עובדים טוב מאחרים במערכת הלימוד הכוללת. הניסיונות שהצליחו טוב יותר בשילוב מורכבות טובה יחד עם חמלה הם אלו שהונצחו. אלו שהוכחו כבלתי הולמים למשימה, אלו אשר לא הוסיפו ערך לשלם, נעלמו במשך הזמן מכיוון שהיקום ממקד את המשאבים לסיפורי ההצלחה.

תאוריית הכאוס והמורכבות כבר ייצרו ספרות מרשימה, ואוצר מילים מותאם. מבוא זה יכול לשרטט אזור כללי של פעילות אינטלקוטאלית, ולקוות להפיק את עוקץ הטרמינולוגיה. העבודות המצוטטות למעלה הן נקודות התחלה לאלו הרוצים להיכנס לעומק העניין.

בעקבות מפגש למידה בנושא מורכבות שיזם ארגון SoL ב- 19 בספטמבר, פתח עדן פוקס איזור מפגש מבוסס וויקי להמשך תקשורת, כתיבה ומפגש של הקהילה. אתם מוזמנים להיכנס ולהשתתף.

סיכום ימי עיון ומפגשים

בתאריך ה-22/11/07 קיים המכון למחקרי ביטחון לאומי (inss) של אוניברסיטת תל-אביב יום עיון בנושא האתגרי הגרעיני במזרח-התיכון, ובמרכזם- האיום האיראני. אביא לפניכם את עיקרי הדברים מיום זה.

בתאריך ה-17/01/07 קיים המכון למחקרי ביטחון לאומי (inss) של אוניברסיטת תל-אביב ערב עיון בנושא ליקויי אמ"ן במלחמת יום הכיפורים. את הערב הנחתה השאלה "האם יכולים כשלי יום הכיפורים לשנות?" . אביא לפניכם את עיקרי הדברים מיום זה.

במפגש היועצים שהתקיים ב-22 בנובמבר הציג 'צוות תפישת תפקיד היועץ' טקסט המסכם את עבודת הצוות, ומהווה מצע להתייחסויות ולהמשך פיתוח על-ידי כלל היועצים. כפי שסוכם במפגש, אתם מתבקשים להכנס למסמך, ולהשתתף בכתיבת הפרק האחרון - תובנות אינטגרטיביות. ניתן להציג מחשבות, תובנות ושאלות לאור המסמך (או מה שחסר בו), ולהגיב לדברים שכתבו עמיתיכם.

ב-30 באוקטובר פרסם 'מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים' חוברת מאמרים המספקים מבט נוסף על מלחמת לבנון השנייה. בין היתר, ניתן למצוא בחוברת מאמר מעניין של יועז הנדל בנושא "כישלונות המודיעין הטקטי במלחמת לבנון".

אתם מוזמנים להיכנס ולקרוא

בתאריך ה-31/10/06 קיים המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) של אוניברסיטת תל-אביב יום עיון בנושא מלחמת לבנון השנייה והשלכותיה. אביא לפניכם את עיקרי הדברים מיום זה.

בתחילת יולי קיימנו סדנת למידה בהנחיית נעמה ורינה (ובסיועו של יוסי שריאל), שעסקה במסע שעבר המודיעין החל מתפישת המודיעין המסורתית ועד לתפישות המודיעין המערכתי של היום. בסדנה התחלנו לברר את המתחים והמאבקים בארגון האמ"ני, הנובעים ממאבק פרדיגמתי זה, וההשלכות מכך על ענף מד"ה.